Programma

Donderdag 12 december 2013

STEDENBOUW EN BIODIVERSITEIT:
EEN ECONOMISCH, SOCIAAL EN ECOLOGISCH MODEL

In een tijd dat steden zich ontwikkelen en steeds meer een veilige plaats zijn voor  biodiversiteit, bestudeert Buildgreen dit fenomeen en maakt het een analyse op welke manier vastgoedprojecten die biodiversiteit kunnen integreren en welke meerwaarde dit kan betekenen :

  • Grégoire Clerfayt, BIM : Grégoire Clerfayt zal een stand van zaken geven over de bestaande uitdagingen en de mogelijke initiatieven die het leefmilieu maximaal ontzien en een gunstig effect hebben op de biodiversiteit. Hij zal het verder ook hebben over de maatregelen en stimuli die nodig zijn om rekening te houden met de biodiversiteit bij het ontwikkelen van projecten.
  • Edouard François, Maison Edouard François : Architect Edouard François heeft na tal van projecten voldoende ervaring opgedaan en een unieke expertise opgebouwd in het integreren van de biodiversiteit in grotere vastgoedprojecten. Hij illustreert dit concept aan de hand van M6B2 (toren van de biodiversiteit) en van zijn ‘Tour Végétale’ in Nantes.
  • Steven Beckers, The Lateral Thinking Factory : Steven Beckers zal een tool presenteren die door The Lateral Thinking Factory werd ontwikkeld om architecten en bouwpromotoren te helpen bij het ontwerpen van projecten die de biodiversiteit integreren. Hij zal ook focussen op het toenemende fenomeen van stedelijke serrelandbouw en dieper ingaan op de economische, sociale en ecologische voordelen ervan..
  • Pecha Kucha van bestaande voorbeelden:
  • RODOLPHE DEBORRE, Naccarat: voorstelling van het Arboretum in Euralille als nieuw multifunctioneel geheel van 125.000 m² waarbij de ontwerpers rekening hebben gehouden met een optimale integratie van de biodiversiteit, onder andere in samenwerking met de Liga voor Vogelbescherming.
  • MICHEL DE BIÈVRE, T&T Project: voorstelling van het park van Tour et Taxis, ontworpen door Bas Smets, en de meerwaarde ervan voor het hele project.
  • GUILLAUME VAN DER VAEREN, JNC: herinrichting van de industriezone van Clabecq, via een masterplan met als doel een band te scheppen tussen de verschillende landschapstypes en het verzekeren van een optimaal blauw en groen netwerk.